Příběh cest ve městě: z Pampelišky do Aleje Prvňáčků

22. května 2022
Příběh cest ve městě: z Pampelišky do Aleje Prvňáčků

Máme pro vás malou dobrou zprávu. Rýsuje se nová cesta. Propojení stezky z Vrábí kolem Vinořského potoka pod železnicí Myší dírou do města, tedy propojení pro pěší přes ulici Kralupskou s Centralparkem. 

V rámci akce „Ukliďme Česko“ jsme letos uklízeli území na Vrábí, kolem Vinořského potoka a železničního náspu u aleje Prvňáčků. Tam vznikl nápad, že by bylo fajn zkusit propojit alej Prvňáčků se sadem „Pampeliška“ – stávající stezku pod náspem vyčistit od navážky, kterou nešlo sesbírat ručně, upravit náletové dřeviny a ponechat ty, které mají význam pro krajinu, ptactvo i drobné živočichy a zakončit ji malou lávkou pro pěší přes Vinořský potok. Tento potok pak osadit také lávkou za „Myší dírou“, která by končila u skautského srubu, tedy u stávajícího přechodu pro chodce. Tím by vznikla cesta, která by Hrušov/Vrábí krásně propojila s městem.

mapa_alej-2022-05-22-v-21.46.26-768x504

Červeně je vyznačená trasa od skautského srubu Myší dírou až k Parku Pampeliška. Zeleně druhá etapa, další lávka přes Vinořský potok a cesta podél železničního náspu do aleje Prvňáčků.

Pro zvýšení bezpečnosti přechodu pro chodce u skautů by bylo možné jednat s policií a dopravou o zabudování světelných prvků k přechodu, podobně jak tomu je například na Kostelecké u ZŠ Na výsluní. A pokud se ptáte, proč se musí dělat lávka pro pěší ke srubu: jeden přechod zde již je, k využívanému srubu a normy nepovolují vybudovat o pár metrů dále další přechod. Navíc silnice přes Vinořský potok není dost šiřoká, aby byla bezpečná i pro pěší a vybudování lávky pomůže zprůchodnit pro chodce i další kus území, kde se dnes chodí poněkud nebezpečně, při krajnici, nebo raději vůbec.  

Tento nápad jsme přednesli na komisi pro životní prostředí, kde získal podporu a následně byl předán k rozpracování členům rady města. Jak jsme z podkladů zjistili, tak stejné nápady jste už dali městu v rámci PRima nápadu, kde byly bohužel nerealizovatelné (část proto, že by se týkala i pozemků, které nejsou města, část pro překročení limitu nákladů na akci). Naštěstí je možné takovou akci realizovat mimo rámec Prima nápadu a tak už na příští jednání komise bude přednesen návrh řešení nejen od architektky města, který bude smysluplný nejen z hlediska dopravního, ale také krajinářského a celých širších vztahů. Zároveň komisi bude představena také akce „Most Lázeňská, dokončení Labské tůně a propojení „Staráku“ s „Tůní“.

Je možné, že celý projekt propojení bude rozdělen na etapy, tak že se nejdříve vybuduje to, co je možné na pozemcích města – tedy lávka za „Myší dírou“ k přechodu u skautů (ulice Kralupská).  I to by mělo velký smysl pro propojení Vrábí směrem na základní školu Na Výsluní, která je pro tuto oblast školou spádovou. Děti by se lépe a bezpečnějši dostaly do školy.  

Revitalizace stezky pod náspem od aleje Prvňáčků po novou lávku přes Vinořský potok bude realizovaná až po dohodě mezi městem a vlastníky pozemků. A na vyklizení černé sklády … na tom bude ještě dlouhá práce. I tak ji chceme podniknout. 

Těšíme se na spolupráci a zejména na realizaci těchto „drobných“ a pro nás důležitých projektů. O vývoji těchto akcí vás budeme průběžně informovat.

Sdílení je aktem lásky

Další podobné články

Město musí dát signál, že nejsme území zaslíbené spekulantům!

Město musí dát signál, že nejsme území zaslíbené spekulantům!

U ulice Kostelecká, naproti benzince „roste“ neobvyklý rodinný dům. Z podkladů souseda této stavby (účastníka řízení), vyplývá, že v tomto domě budou desítky místností, vyšší počet koupelen a toalet. Téměř jako ve vile některé z hollywoodských celebrit. Přitom dle vydaného stavebního povolení smí vzniknout rodinný domů se 2 bytovými jednotkami o velkorysé dispozici 7+1. Vzhledem k masivnímu užívání, dosud nezkolaudované stavby, nemůže být pochyb, že v zástavbě rodinných domů vzniká další ubytovna.

Školská zápisová turistika má řešení

Školská zápisová turistika má řešení

Proč jsou přetížené školy v Brandýse – Boleslavi? Protože nemají dostatečnou kapacitu. Situaci ještě zhoršuje, když do nich umisťují své děti rodiče, kteří účelově přepíší dítě k pobytu do města. Na naše skutečné žáky se pak nedostává místo. Říká se tomu poeticky školská nebo též zápisová turistika.