Město musí dát signál, že nejsme území zaslíbené spekulantům!

18. července 2022
Město musí dát signál, že nejsme území zaslíbené spekulantům!

U ulice Kostelecká, naproti benzince „roste“ neobvyklý rodinný dům. Z podkladů souseda této stavby (účastníka řízení), vyplývá, že v tomto domě budou desítky místností, vyšší počet koupelen a toalet. Téměř jako ve vile některé z hollywoodských celebrit. Přitom dle vydaného stavebního povolení smí vzniknout rodinný domů se 2 bytovými jednotkami o velkorysé dispozici 7+1. Vzhledem k masivnímu užívání, dosud nezkolaudované stavby, nemůže být pochyb, že v zástavbě rodinných domů vzniká další ubytovna.

Proto jsme 22. června vystoupili na zasedání zastupitelstva a zajímali se, co s tímto problémem, hodlá vedení města dělat. Stavitel totiž požádal o změnu stavby před dokončením, jehož je město automaticky účastníkem.

Jakožto účastník řízení má město možnost se podrobně seznámit se všemi podklady, které stavební úřad posuzuje a následně aktivně podávat námitky, ve kterých uvede, v čem se stavba neshoduje s územním plánem, nebo se stavebním povolením. To se zde zjevně děje. Z rodinného domu je ubytovna.

To, že stavební úřad posuzuje výstavbu, není důvod pro to, aby se město zřeklo svého práva a povinnosti hlídat a hájit zájmy svých občanů. Díky aktivnímu přístupu je možné zabránit například právě stavbám velkokapacitních ubytoven v plochách pro rodinné domy. Opravdu nestačí si jen schválit pravidla pro výstavbu, je třeba také tato pravidla hlídat a vymáhat! Tím město vyšle signál, že nejsme územím spekulantům zaslíbené a že se pravidla nebudou ohýbat podle známostí a finančních příspěvků!

Obáváme se, že vzdává-li se město pozice aktivního účastníka řízení, umožňuje tak stavebnímu úřadu postupovat ve prospěch stavebníků a v neprospěch stávajících obyvatel, kteří pak jsou osamoceni v boji s intenzivními pokusy o účelové obcházení pravidel a snahou o zahuštění výstavby s výrazným zhoršením podmínek pro život. Město má povinnost aktivně hájit zájmy svých občanů.

Na záznam z jednání zastupitelstva se můžete podívat zde: https://www.youtube.com/watch?v=J4lGrqIcLQM v čase 3:20:10 až 30:40:50. Na samotnou stavbu se můžete podívat při cestě z Brandýsa do Kostelce – je nepřehlédnutelná viz foto.

Sdílení je aktem lásky

Další podobné články

Školská zápisová turistika má řešení

Školská zápisová turistika má řešení

Proč jsou přetížené školy v Brandýse – Boleslavi? Protože nemají dostatečnou kapacitu. Situaci ještě zhoršuje, když do nich umisťují své děti rodiče, kteří účelově přepíší dítě k pobytu do města. Na naše skutečné žáky se pak nedostává místo. Říká se tomu poeticky školská nebo též zápisová turistika.